Det å vinne en stor gevinst er selvfølgelig det alle som spiller drømmer om. Men noe mange ikke tenker på, er at man selvsagt er nødt til å betale skatt av de aller fleste gevinster man vinner, enten det er hos Norsk Tipping eller et utenlandsk bettingselskap – og det er spilleren selv som har plikt til å opplyse om dette til skatteetaten. Hvis man ikke gjør dette, kan man få en saftig bot hvis det oppdages, så det kan være greit å være klar over hvilke regler det er man skal forhold seg til, sånn at man kan få mest mulig ut av gevinsten sin – uten å bekymre seg!
I denne guiden skal vi se nærmere på hvordan forholdet mellom skatt og gevinster er bygget opp i Norge og hvordan vi skal forholde oss til plikten om å opplyse om gevinster, slik at vi kan holde oss innenfor de reglene som finnes og dermed få en mye bedre opplevelse enn man for eksempel gjør hvis man ikke har opplyst om gevinstene dine og får en bot av skatteetaten.
I denne artikkelen får du vite alt det viktigste, sånn at du kan føle deg trygg på at du vet hva du skal forholde deg til. Så sørg for å sette deg inn i dette, sånn at du kan nyte gleden ved å vinne når du sjekker resultatene dine på tipperesultater.no.
Når skal du betale skatt av gevinstene dine?
Det korte svaret på dette er at du ifølge den norske skatteetaten må betale skatt på alle gevinster som er på mer enn 10.000 kr. Kort sagt er det ikke så mange som vinner mer enn dette, så her kan man bare senke skuldrene. Skatt har programvare der du kan søke om svar på spørsmålene dine, noe som gjør det enkelt å vite hvordan du skal forholde deg til det du vinner. De vil nemlig utrolig gjerne hjelpe deg.
Det viktige å merke seg her, er at du ALLTID skal opplyse om alle gevinstene dine til skatteetaten. Dette gjelder uansett om du vinner mer eller mindre enn 10.000 kr. Du har nemlig plikt til å opplyse om dette uansett hva, så selv om du vinner mindre enn 10.000 kr, må du likevel skrive inn beløpet på selvangivelsen din hvert år, også blir det regnet inn i resultatet ditt automatisk. Det er faktisk så enkelt, så du trenger ikke å gjøre annet enn å finne ut av hvilken rubrikk du skal skrive det inn i, så fikser skatteetaten resten.
Men det er heller ikke så enkelt som det nødvendigvis. For det er noen gevinster man skal betale skatt av uansett om det er over eller under 10.000 kr, og dette er regler som er basert på hvor spillselskapet er registrert. Her er en kjapp oversikt over det viktigste:
- Hvis spillselskapet er registret i EU/EØS betaler du ikke skatt før beløpet er mer enn 10.000 kr
- Hvis du spiller på en side som er registert i for eksempel Curacao er det for eksempel litt annerledes, og der er reglene sånn at du må betale skatt på hele gevinsten din uansett hva du vinner.
- Du skal betale skatt uansett om du spiller på norske eller utenlandske sider, for den definerende faktoren er at du er norsk, og det er det som
Tilfeldige gevinster
Når det kommer til det å betale skatt av de gevinstene man får, er det noen ord og uttrykk som går igjen når man leser om det på nettsiden til skatteetaten. Dette er for eksempel et uttrykk som “tilfeldige gevinster”. Og skatt sier at man skal betale skatt av disse tilfeldige gevinstene. Men hva betyr dette egentlig, og ikke minst, hva betyr det for deg?
Når skatt bruker begrepet tilfeldige gevinster, refererer de til gevinster som betegnes som inntekt man har tilegnet seg på bakgrunn av ren flaks og ikke på grunn av ferdigheter. Dette er en definisjon som er ganske diffus, for det er vanskelig å si hvor grensen for hva som er tilfeldig og ikke egentlig går, særlig når det kommer til for eksempel sports betting, der kunnskap om sporten er en stor og viktig hjelp, men der man likevel er underlagt tilfeldigheten som en stor og definerende faktor.
Men skatteetaten regner gevinster som genereres basert på betting som tilfeldige, men man kan i enkelte tilfeller betegne betting som en virksomhet, fordi det kan være sånn at enkeltpersoner kan være så kunnskapsrike at dette blir sett på som mye mer metodisk spill enn at resultatene kan betegnes som tilfeldig. Men selv om dette kanskje høres ut som noe man burde vurdere å betegne seg selv som, er det faktisk utrolig få dette vil være aktuelt for.
De aller fleste som spiller på sport i form av sports betting vil nemlig ikke komme i nærheten av å bli betegnet på denne måten, noe som gjør det ganske så enkelt og greit å forholde seg til de reglene som er til stede. Men hvor mye skal man egentlig betale i skatt?
Skatteetaten har definert at man må betale 27% skatt på denne typen inntekt. Men dette betyr ikke at du skal betale skatt av hele beløpet, men av overskuddet. Dette betyr at du selvsagt skal trekke fra det beløpet som innsatsen din bestod av. Så det du vinner, skal du deretter trekke innsatsen din fra, og beløpet du har igjen da er det beløpet det skal betales skatt av, og skrives inn i selvangivelsen din – rimelig enkelt å huske!