Slik fikser du treg VPN

Grøtete bilde og en skjerm som til stadighet henger seg. Ingenting er mer irriterende enn å bruke et VPN program som ikke henger med i svingene. Men fortvil ikke for tidlig. Det kan hende problemet kan løses.

Det er mange grunner til en treg VPN, men de fleste av problemene kan elimineres.Når mange bruker samme båndbredde går hastighetene gjerne ned. Problemet kan enklest sammenlignes med vanlig veitrafikk. Når en motorvei er stengt for vedlikehold, vil all trafikken enten gå gjennom en alternativ motorvei, og dermed overbelastes denne og resulterer gjerne i lange køer og treg trafikk. 

Mange årsaker

VPN-hastigheten din avhenger først og fremst av hastigheten på Internett. Hvis mange mennesker i ditt område bruker samme linje til streaming og sosiale medier,vil hastigheten bli tregere, og spesielt på dager da folk har fri fra jobben merkes dette som plagsomme bivirkninger. Men oppegående nettsider som messutjatalot.fi peker på at treg VPN også kan ha mange andre årsaker.

Kablet tilkobling

Hvis familiemedlemmene bruker wifi bør du heller bruke en kablet internettforbindelse, fordi wifi er avhengig av en delt kanal for å overføre data på tvers av forskjellige enheter. 

Restart

Et enkelt og ofte oversett alternativ er en enkel omstart av maskinen. Noen ganger går maskinen tom for minne etter langvarig bruk. Start både datamaskinen og ruteren på nytt for å se om det forbedrer hastigheten.

Endre VPN-leverandør

Ikke alle VPN-tjenesteleverandører er like bra. Test derfor farten og endre vpn leverandør hvis den er for lav over tid. Vær obs på at mange gratis VPN-tjenester  reduserer hastigheten med vilje for å få deg til å bytte til en betalt plan. 

Velg en annen server

Mange VPN leverandører gir deg muligheten til å bytte server, og det hjelper ofte med forbausende gode resultater.

Bytt til neste nærmeste server for å se om det forbedrer hastigheten. Prøv å bytte mellom forskjellige servere helt til hastigheten din forbedres. 

I likhet med det lokale internettet kan også enkelte servere ha dager der de normalt er tregere. Noter slike ting, slik at du raskere kan bytte til rett server. 

Endre protokoll innstillinger

Noen ganger kan VPN-innstillingene føre til ustabilitet i nettverket som igjen bremser hastigheten din. De fleste VPN-tilkoblinger bruker UDP over TCP fordi UDP er raskere. Men hvis det underliggende nettverket er ustabilt, kan TCP gi bedre hastighet. Endre disse innstillingene for å se om det forbedrer hastigheten din.

Split tunnel

Mange VPN-leverandører tilbyr et alternativ som kalles split-tunneling der man bestemmer  hvilken trafikk som går gjennom VPN og hvilke som går gjennom din vanlige internettforbindelse. Dette alternativet øker hastigheten når trafikken som går gjennom VPN reduseres.

Treg VPN på grunn av ISP 

Sjekk Internett-leverandørens hastighet. Noen ganger kan en langsom VPN skyldes lav hastighet fra Internett-leverandøren din. I verste fall må du bytte leverandør eller betale for en linje med mer fart.

Endre kryptering

Sterkere krypteringsmetoder reduserer VPN-hastigheten. I situasjoner der kryptering ikke er nødvendig bør du velge mindre sikre protokoller, da dette vil forbedre tilkoblingshastigheten din. De vanligste endringene du kan gjøre kan du her.

Alternativer:

  • L2TP / IPSec Høy sikkerhet, men senker hastigheten.
  • OpenVPN er bedre enn L2TP / IPSec i hastighet, men lavere sikkerhet.
  • SSTP er raskere enn både OpenVPN og L2TP / IPSec, men mindre sikker.
  • PPTP er den raskeste, men kommer med utdaterte sikkerhetsstandarder.