Hva en VPN ikke kan gjøre

Du har akkurat koblet deg til internett på hotellet via din sikre VPN linje og skal sette deg godt til rette med siste episode i Vikings eller en annen toppserie du liker. Og så skjer det ingenting. Netflix er nemlig en av flere selskap som hater VPN.

Netflix godtar ikke VPN. Problemet er at Netflix har et komplekst globalt nett av regionale lisensierings ordninger, og har interesse i å sørge for at folk ikke omgår begrensningene. Bare fordi du kan se favoritt showet ditt i et land, betyr ikke det at du kan se det i et annet.

Anonymitet

Det er flere måter din online oppførsel kan spores. Selv med en VPN tillater ting som informasjonskapsler selskaper å spore internettbruken din etter at du har forlatt nettsidene deres. Heldigvis kan du slette informasjonskapsler i nettleseren din.

VPN-er gjør mye for å anonymisere dine online aktiviteter, men hvis du virkelig vil surfe på nettet anonymt, og for eksempel få tilgang til det mørke nettet for å starte opp, må du bruke et program som Tor. 

I motsetning til en VPN lar Tor trafikken din hoppe gjennom flere server noder, noe som gjør den mye vanskeligere å spore. Den administreres også av en ideell organisasjon og distribueres gratis. Noen VPN-tjenester vil til og med koble til Tor via VPN, for ekstra sikkerhet.

Loven

VPN-tjenester er ikke veldedige organisasjoner, men opererer som profit organisasjoner. Det betyr at de har sine regninger å betale. De må også overholde lovene i landet der de offisielt har tilhold, og svare på stevninger og anklager i samsvar med landets regler og lover.

Mange nettsteder som nuorisopalvelubalanssi.fi har sett nærmere på konsekvensene av å følge lovverket. NordVPN opererer for eksempel fra Panama, og er ikke underlagt noen lover som krever at den beholder brukerdata.

PureVPN har overlevert logginformasjon til etterforskere som laget sak mot en cyberstalker. Nesten alle VPN-selskap sier at de ikke fører logger, men i hvilken grad de gjør det  eller ikke overvåker bruken, er ikke alltid like klart. 

Ikke magisk

Det er lett å ønske seg et magisk verktøy som beskytter deg mot alle mulige trusler, men det finnes ikke. En VPN kan beseires av skadelig programvare, men ved å bruke VPN er du ihvertfall ikke et enkelt mål.

Noen nettsteder og tjenester ser på VPN-trafikk som mistenkelig, og lar deg ikke koble til. Det er et reelt problem, spesielt hvis det er banken du prøver å nå. I slike situasjoner kan du prøve en annen VPN-server, men du må kanskje vente til du kan bruke et pålitelig nettverk uten VPN.

Mange hindringer

Chromecast og andre streaming-systemer sender data over ditt lokale nettverk, og det er et problem når du bruker en VPN. Den enkleste løsningen er å koble datamaskinen til TV-en med en fysisk kabel.

Mange VPN-selskaper forbyr BitTorrenting på serverne sine. BitTorrent er selvfølgelig ikke ulovlig, men det brukes ofte til å piratkopiere opphavsrettsbeskyttet materiale. 

Lav hastighet

En annen stor bekymring for VPN er hastighet. Generelt vil bruk av VPN redusere hastigheten din på det du du laster opp eller laster ned. Det er veldig vanskelig å si definitivt hvilken VPN som vil ha minst innvirkning på nett lesingen din, men omfattende testing kan gi deg en ide om hvilken tjeneste som er den raskeste VPN-en.