Trenger man VPN?

Selv om et wifi nett heter McDonalds eller Airport betyr ikke dette at det kommer fra disse firmaene. Tvert imot er det sikkert bare daglig leder for kaffe eller hamburgerbaren sitt nettverk, eller enda verre, – at det tilhører en hacker som vil stjele dine data.

Med et virtuelt privat nettverk (VPN) kan du beskytte informasjonen din og få bedre personvern på nettet. Når du starter et VPN program oppretter den en kryptert tunnel mellom deg og en ekstern server som drives av en VPN-tjeneste. All internettrafikken din blir dirigert gjennom denne tunnelen, slik at dataene dine er sikre hele tiden. VPN maskerer også din identitet og plassering.

Farlige nettverk

Er det virkelig verdt å benytte seg av en VPN? Tenk på passord, bankdata, kredittkortnumre og annen privat informasjon kan bli tilgjengelig for andre hver gang du går online på en kaffebar eller på en flyplass. Bruker du en VPN kan du være trygg på at ingen i det nettverket vil kunne se dataene dine, ikke engang operatørene av nettverket. 

Mange nettsteder som artsara.fi peker på at  Wi-Fi-nettverk ikke alltid er det det ser ut til å være. Bare fordi det heter Starbucks WiFi, betyr det ikke at det eies av en den kjente kaffeleverandøren Starbucks. Tvert imot er det mest sannsynlig at det bare er den lokale eieren av kafeen som har gitt nettverket navnet, eller enda verre, at det er en hacker i lokalet som har satt opp et eget lokke-nettverk.

Tryggere hjemme

Når du er hjemme, trenger du ikke å bekymre deg så mye for at noen spionerer på Wi-Fi-nettverket fordi du eier nettverket selv. Er det da meningsløst å benytte VPN? Slett ikke. Internett-leverandøren din (ISP) vet hva du gjør på nettet, og kan selge det videre til sine kunder. 

Blant annet selskaper som Google og Facebook tjener penger på din online atferd, men du må ikke nødvendigvis bruke disse tjenestene. Du har ikke alltid det valget når det gjelder Internett-leverandøren din, som styrer hjemmets inngangsport til internett. For internett leverandører er det gode penger i å selge deg videre til kunder.

Utlandet

Noen regjeringer har bestemt at det er i deres interesse å blokkere visse nettsteder. Med et VPN program er det mulig å hoppe til et annet land med mer liberal politikk, og dermed få tilgang til nettsteder som ellers ville blitt blokkert. Dessverre blir VPN-bruk blokkert i Russland og Kina.

VPN på alle enhetene?

VPN-klienter de samme for både Windows og macOS. For mobile enheter tilbys VPN-apper for Android og iPhones. VPN-er spiller ikke alltid på lag med mobiler, men virker stort sett greit.

Bruker du et mindre vanlig operativsystem? Det vil ikke nødvendigvis beskytte deg online. Folk som spionerer på nettverkstrafikk, bryr seg ikke hva slags datamaskin den kommer fra. Følgelig anbefales også Linux brukere å benytte VPN.

Sentral VPN

Det er mulig å koble til VPN-tjenesten ved å bruke datamaskinens nettverks kontrollpanel, men det har store ulemper. Apper gir deg tilgang til flere funksjoner, og siden du allerede betaler kan du like godt bruke dem.

Du kan også konfigurere ruteren din til å bruke en VPN-tilkobling. Dette krypterer data når det forlater ditt hjemmenettverk. Informasjon sendt i nettverket ditt vil være tilgjengelig, og alle smarte enheter som er koblet til nettverket ditt vil da ha en sikker tilkobling.